Rodbehandlinger

Da man var barn, frygtede man, at der lå et monster under sengen, der ville komme og spise en, når mørket faldt på. Nu, hvor man er blevet voksen, er det andre ting, der kan få pulsen op. Uventede, store regninger. MUS-samtaler. At gøre rent efter en virkelig sjov fest. En rutineret tandlæge i bydelen Valby fortæller, at det for manges vedkommende er der en operation, der næsten har samme sagnomspundne ry som monsteret fra barndommen – rodbehandlingen skaber frygt blandt mange voksne, bare den omtales.

En rodbehandling skal ofte udføres, fordi et hul i tanden er trængt helt ned tandbenet og ramt nerven. Når dette sker, vil bakterier nemlig trænge ind og danne betændelse i nerven. En rodbehandling kan dog også være nødvendig af andre årsager; et tidligere dybt hul, der ligger for tæt på en nerve, kan give anledninger til store smerter, ligesom et for hårdt slag på tanden kan give anledning til en rodbehandling, da revner i tanden kan beskadige nerverne. Hvis rodbehandlingen ikke udføres eller ikke udføres ordentligt, og nerven ikke fjernes fra tanden, vil bakterierne fortsat brede sig, og der vil opstå tandspidsbetændelse. Det er derfor meget vigtigt, at man finder en dygtigt tandlæge. Heldigvis er det nemt at finde en kompetent tandlæge nærliggende valby, der med sikkerhed kan udføre et godt og solidt stykke arbejde.

rodbehandling

Har man en betændt nerve, vil man typisk opleve tandpine. Hvordan og hvor kraftigt tandpine opleves, er helt forskelligt fra person til person, men det kan typisk være svært at bestemme, præcis hvor i munden smerter sidder, da den ofte sender smerter til nabotænderne. Derudover viser tandpine sig ikke så sjældent gennem hovedpine. Har man betændelse i en nerve, vil tanden ofte råbe højt, når du præsenterer den for noget varmt eller koldt, hvorimod hvis betændelsen sidder i tandspidsen, vil du typisk intet eller meget lidt kunne mærke til det. En rodspidsbetændelse kan dog udvikle sig til en smertefuld tandbyld, du kan få feber og tanden kan gå fra at være mælkehvid til kulsort.

Hvis en rodbehandling ikke kan udføres indenfor ganske kort tid, skal man på penicillin, så nerven i tanden ikke forværres. En rodbehandling er ikke nogen garanti for, at tanden kan reddes. Behandlingerne lykkes mellem 80-95% af gangene, og udføres ved at tandlægen borer et hul i tanden for at få adgang til rodkanalen. Gennem rodkanalen fjernes nerven og bakterierne, og hullet renses med rodfile, til det får den størrelse og dybde, tandlægen ønsker.

I dagene efter operationen kan man opleve lette smerter. Hvor godt behandlingen har lykkes afhænger af, i hvor høj grad bakterierne er kommet under tandlægens kontrol. I nogle tilfælde er en enkel rodbehandling ikke tilstrækkeligt, og man må bide tænderne sammen, se monsteret under sengen i øjnene og tage tandlægens henvisning til en specialklinik, inden monsteret indtager resten af munden.

Tandlæge Mariam Jabeen
Valby Langgade 28
2500 Valby
Tlf: 36 16 06 62