Hvad er amd øjensygdom?

Amd øjensygdom er en tilstand, som rammer ca. 15.000 danskere hvert år. Sygdommen forværrer synet, og kan i værste tilfælde gøre patienten blind. Amd står for aldersrelateret macula degeneration, men de fleste kender det nok som øjenforkalkning. Navnet er ændret, da forkalkning er misvisende. der er ikke tale om en forkalkning af øjets blodkar. Sygdommen er i stedet i nethindens skarpsynscentrum. Sygdommen ses oftest hos ældre over 60 år. Andre faktorer som gør sig gældende er rygning, sukkersyge, dårlig kost og overvægt.

amd øjensygdom

Der er to udgaver af tilstanden:

Den tørre form

Denne er den mest udbredte. Her ses et svind i sansecellerne i øjets macula (gule plet). Sygdommen forløber over lang tid, der ses altså sjældent en forskel fra dag til dag, men snarere fra det ene år til det andet. Sygdommen er svær at opdage, da der sjældent er nogle direkte symptomer. Tør amd kan dog i visse tilfælde give folk lysskyhed, besvær med at læse, samt få patienten til at opleve pletter i synet.

Den våde form

Denne udvikles som regel hos folk der har den tørre form i forvejen. Sygdommen er dog en del anderledes, i det der dannes nye blodkar. Disse blodkar er tyndvæggede og utætte. Herved kan væske sive ud, og danne hævelser. Denne variant af sygdommen kan nemmere opdages end den tørre, idet man ofte ser hævelse i midten af nethinden. Sygdommen forløber også hurtigere, og i svære tilfælde kan patienten opdage forskelle i synet fra dag til dag.

Behandlingsmuligheder

Behandlingerne for amd øjensygdom er ofte at prøve at få kroppen til selv at hele sig. Dette sker ved at man tager en række vitaminer og mineraler, C, E, beta-karoten og kobber og zink. Hertil kommer diverse laserbehandlinger som hæmmer væksten af nye blodkar. Behandlingen hos lægen virker ca. en tredjedel af gangene og mangler stadig mange års forskning, før det helt vides hvad sygdommen skyldes og hvordan den skal behandles. Uheldigvis kommer begge behandlingstyper med bivirkninger. En anden mulighed er akupunktur. Det lyder måske utroligt, men der er en del forskning som peger på, at en blanding af antioxidanter og akupunktur kan hjælpe op mod 80% af patienter med amd øjensygdom. Behandlingen strejker sig ofte over 2 -3 uger og består af 2 daglige behandlinger. Specialister i akupunktur for amd-øjensygdom finder du i Farum.

Sport og sundhedscenter
Rugmarken 23 C
3520 Farum
Tlf:  70 88 43 29