Syreskader

For bare 15 år siden var der langt mellem danskere som drak sodavand hver dag. Dette er desværre ikke længere tilfældet, eftersom det er blevet mere og mere normalt at drikke sodavand til hverdag. Når man taler om syreskader på tænderne, er lige præcis sodavand en af de store syndere. Dog kan vi ikke skyde hele skylden på sodavand, eftersom der findes en lang række andre mad- og drikkevarer, som også kan forårsage syreskader. De fleste tandlæger landet over – både tandlæger i eksempelvis Glostrup, Holstebro eller København – kan også berettet om, at flere og flere af deres patienters har syreskader på deres tænder. For at du kan undgå syreskader, vil vi derfor i denne artikel informere lidt nærmere om, hvordan man kan undgå syreskader.

syreskade

Hvad er syreskader
Før vi beskriver, hvordan du kan undgå syreskader, vil vi først fortælle, hvad syreskader egentlig er. Syreskader opstår når tænderne udsættes for syre, hvilket medføre, at der sker en opløsning af tandens overflade. Sagt på en anden måde “ætsets” tandens emalje. Graden af syreskader vil variere alt efter, hvor stærk en syre tanden udsættes for, samt hvor længe syren sidder på tanden. En af årsagerne til at det er vigtigt, at undgå syreskader, er ati tandens emalje ikke gendanner sig selv. Når emaljen er væk, er der således ikke så meget at stille op.

Hvordan undgår man syreskader
Som nævnt opstår syreskader, hvis tanden udsættes for for meget syre. Det betyder, at man bør holde igen med fødevarer og drikkevarer, som har et højt indhold af syre. Der er dog stor forskel på, hvor meget syre forskellige produkter indeholder. Det gælder derfor om at være opmærksom på, hvilke produkter, man skal holde øje med.

Det kan eksempelvis være en rigtig god idé at skære sit sodavandsforbrug ned, således at man eksempelvis kun drikker det i weekenden. Derudover er juice også en meget syreholdig drik, hvorfor man ligeledes bør holde sit indtag nede. Det er dog ikke kun drikkevarer, som skader tændernes emalje. Spiser man for meget frugt eller slik med meget syre i, kan dette ligeledes skade dine tænders emalje.

De fleste tandlæger vil også anbefale, at man ikke vælger at drikke eks. juice eller sodavand med skruelåg. Årsagen hertil er, at flasker med skruelåg ofte får en til at tage en masse små slurke, hvorfor det tager længere tid at drikke den pågældende drik. Dette vil med andre ord sige, at ens tænder groft sagt er badet i syre, hvilket er meget skadeligt. Mange tandlæger vil derimod anbefale, at man i stedet drikker med sugerør, eftersom væsken ikke i lige så høj grad vil ramme tænderne.

Hvad kan ellers forårsage syreskader
Syreskader behøver ikke kun være opstået på grund af det mad eller de drikkevarer, man indtager. Kaster man eksempelvis meget op, vil dette også kunne ses på tænderne. Dette er en af årsagerne til, at tandlæger ofte finder ud af, om en patient lider af bulimi.

Hvis du ønsker at få mere information om syreskader, og om hvad du præcis kan gøre for at imødekomme problemet, bør du finde en dygtig og erfaren tandlæge evt. placeret i Albertslund, som kan rådgive dig yderligere. Vi håber hvert fald, at denne artikel har hjulpet dig et stykke af vejen.

Tandlægerne Bindslev-Hansen og Ellegaard Hansen I/S
Hovedvejen 85
2600 Glostrup
Tlf.: 43 96 02 55