Pas godt på børnenes tænder

Flotte tænder hele livet igennem starter i barndommen, allerede når den første tand kommer frem. Det handler om gode vaner, der skal grundlægges hos det helt lille barn, så tandbørstning og tandpleje bliver en lige så selvfølgelig del af hverdagens rutiner som alt andet og her får du lidt info fra en tandlæge ved søerne i københavn

Børst tænder på dit barn

Børn skal have hjælp til tandbørstningen, helt fra den første tand bryder frem, og indtil de motorisk er i stand til at klare tandbørstningen selv. Og det er de fleste børn faktisk først i 10-12-års alderen. For en del år siden var man ikke helt klar over det og lod derfor børnene klare tandbørstningen selv allerede fra en meget tidlig alder. Det resulterede også i en del huller i tænderne. Så derfor lyder anbefalingen altså nu på, at man hjælper børnene, indtil de er 10-12 år.

Du kan selvfølgelig sagtens lade dit barn børste tænderne selv, når blot du så børster tænderne bagefter. Det er faktisk en god idé at lade børnene øve sig, ikke mindst når de når en vis alder, så de får lært at børste tænder.

børns tænder

Gør tandbørstningen til en leg

Når du børster tænder på dit barn, er det vigtigt, at du bruger en tandbørste, der passer til barnets alder. Er tandbørsten for stor, kan du nemlig ikke komme ordentligt omkring i barnets mund. Har barnet selv været med til at vælge en flot tandbørste med det helt rigtige motiv på, bliver tandbørstningen måske også endnu lettere og sjovere.

I det hele taget er det vigtigt at gøre tandbørstningen til en leg. Men protesterer barnet alligevel, er det vigtigt, at du holder fast i, at tandbørstningen ikke er til diskussion – den skal klares hver dag. Og så vil de fleste børn hurtigt affinde sig med det som en fast vane, der hører med.

Brug tandpasta med fluor

Både børn og voksne skal børste tænder to gange om dagen – om morgenen og før sengetid. Og alle skal bruge tandpasta med fluor, fordi fluor er det eneste, der hjælper mod plak, der kan give huller i tænderne.

De mindste børn kan bruge en børnetandpasta, hvor fluorindholdet er mindre end i en voksentandpasta. Smagen er ikke så stærk i en børnetandpasta, og derfor kan de fleste børn bedre lide den. Omkring seksårs-alderen bør børnene dog begynde at bruge en voksentandpasta med et højere indhold af fluor. Ikke mindst hvis du bor i de dele af landet, hvor det naturlige fluorindhold i vores drikkevand er meget lavt.

Med gode tandbørstningsvaner er du og dit barn godt på vej mod sunde tænder. Og derudover det selvfølgelig vigtigt at huske de regelmæssige tandlægebesøg, der i Danmark er gratis for børn og unge under 18 år.